Hídi Vásár, Szeged Napja 2011

Hídi Vásár Szeged - www.PontMost.hu Az idén május 21-22-én tartják Szeged talán legnagyobb tömegeket vonzó rendezvényét, a Szeged Napjához kapcsolódó Hídi Vásárt. Az egy kilométer hosszú, kézművesek utcájában Magyarországi illetve Kárpát-medencei mesteremberek kínálják tradicionális áruikat.
Program is!

A vásárjárókat gólyalábasok vezetik körbe és zenészek, mutatványosok műsorai szórakoztatják. A csepűrágók a gyermekekkel játszanak, akik bábelőadásokat és bohócok műsorait is láthatják.

Hídi Vásár Szeged

A hagyományokhoz híven a Híd utcában most is bemutatkoznak Szeged testvérvárosai valamint a szegedi nemzetiségek. És érkezik még egy nem létező nép dalokkal és tánccal. Ahogy azt a már megszoktuk: a hídivásár és az összes program kicsiknek és nagyoknak ingyenes.

Változás, hogy a rendezvénysorozat az elmúlt évek alatt kinőtte a Móra parkot, ezért a kapcsolódó rendezvények, koncertek és a Nemzetiségi Folklórtalálkozót a Dóm téren rendezik.

  • Az összes helyszínről a www.PontMost.hu élő, hangos webkamera közvetítéssel jelentkezett (rövid videók élő közvetítéseinkből):

 

 

A 2011 évi Szegedi Hídi Vásár programja

2011. május 21, szombat

9.30 Zenés-zajos vásárnyitó felvonulás
Széchenyi tér – Híd utca - Újszeged

 

10.00 Ünnepélyes megnyitó a szegedi rondellán
Botka László polgármester vásárnyitó szavai

 

11. 00 Új Akropolisz Meseháza:  A kiskakas gyémánt félkrajcárja
interaktív meseszínház

A Mezőszárnyasi című magyar népmesét sokan ismerjük, de a szegedi Új akropolisz előadásában arra is sor kerül, amire mindenki gyermekkora óra vágyott: színpadra léphetünk, részévé válhaunk az előadának  A játszószínházba betérő gyerekek megtapasztalhatják, hogy nemcsak a mesében képes a hős elszántan szembeszállni a veszéllyel, hanem a valóságban is! A mese meghallgatása után valóságra kél a mese, és a vitézek, a hűséges királylányok a nézőközönség apró és nagyobbacska nézői közül kerülnek majd ki.

 

12.00 Balga zenekar - Folk délben
Balga zenekar 2000-ben alakult Szegeden. „Röndös” táncházi zenekar, amely táncegyüttesek kíséretét is el szokta látni.
Petneházi Gábor (hegedű), Rácz Vilmos (brácsa, kontra), Hatvani Zsolt (nagybőgő, furulya, kaval)

 

13.30 Ördögfű koncert - etno
Az Ördögfű zenekar magyar népzenei elemeken keresztül az ősi kollektív zenei tudat életre keltője. Eszközei csak részben magyarok, de elemei annak a közös egésznek, ahol a zene gyökereit kell keresnünk. A stílusjegyek sokszor eltérnek a tradicionális népzenében megszokottól, de megtartásuk nem is célja a zenekarnak. A szándék az ősi hangulat felidézése és átélése, majd ezen élmény átadása az erre nyitott közönségnek.
Belovai János (djembe, sámándob), Lázár Zoltán (darbouka, sámándob), Juhász István (doromb), Páli Tibor (torokének,  furulya, kaval, tilinkó…)

 

15.00 Ort-Iki: kökény Matyi – gólyalábas utcaszínház
Elveszett egy leány, aki válaszúthoz ért, és bolond fejjel az ördög útján indult el. Elveszett két legény is, akik húgukért az ördöggel akasztották össze a bajuszt. De hirtelen csupa csoda, ami itt történik: megszületik egy gyerek, aki ahogy világra jön, mindjárt beszélni kezd, s olyan rettentő nagy az ereje, hogy a legnagyobb fát is kicsavarja a töviből.
Hanem azért mégis kicsike, ezért hívja őt az anyja is csak Kökény Matyinak. De ahogy három mázsás kalapácsát legényesen gatyája korcába tűzi, azt mindenki tátott szájjal nézi. Hát nézze is mindenki!
Benedek Elek meséje alapján színpadra állította és rendezte: Dió Zoltán
Díszlet és jelmez: Pálfi Andrea, Fekete Dóra
Játszók: Dió Zoltán, Herczeg Zoltán, Kiss Gergely Máté, Új Judit
Zene: Vaskó Zsolt

 

16.00 Drum and Folk - etno
2010 februárjában alakult a zenekar Kecskeméten. Egy baráti forraltborozgatás közben született az ötlet, hogy vegyítsük a magyar népdal kincseit és az azzal rokon hangszeren megszólaltatott szájdobot. Az egyikben a száj a másikban a hangszál, az egyikben hagyomány, a másikban új irány. De ez miért ne lenne kombinálható, hangzásteremtő?
Aztán továbbmentünk, meg sem álltunk addig, míg heten nem lettünk: hegedű, brácsa, ének, gitár, basszusgitár, szájharmonika és beatbox. Első alkalommal megbeszéltük, hogy a népzenére szeretnénk építeni, és ha bárkiben egy kis kétség is felmerült volna ezzel kapcsolatban, az az első közös zenélés alkalmával azonnal eloszlott. Mindnyájunkat magával ragadott a hatás, ami először született: az autentikus népzene keresztezve a reggae-vel. Aztán egyre több stílust próbáltunk ki: drum and bass, funky, hip-hop…

 

18.00 Fonó Néptáncegyüttes
A táncegyüttes tagjai diákok, főiskolai hallgatók és dolgozó fiatalok, akik munkájuk mellett vállalkoznak arra, hogy megőrizzék hazájuk tánchagyományait, népük szokásait. Műsoruk az egész Kárpát-medence tánckultúráját felölelve hiteles képet ad a magyarság népművészetéről. A sokszínű népi kultúra és a tánc bemutatása mellett nagy gondot fordítanak arra is, hogy az eredeti táncok eredeti népviseletben jelenjenek meg a színpadon. A kosztümök nagy részét maguk készítették.

 

19.00 Mentés Másként Trió - folk
Nehéz megítélni, autentikus népzenét hallunk-e, vagy újabb források csörgedezését… A bartóki tiszta forrásból merítünk, de érezzük, hozzá is kell töltenünk e forráshoz, hogy élő víz maradhasson. A hagyományt tisztelni, ugyanakkor saját belső élménnyé élni át, s így akarva-akaratlan „kortárs” zenét alkotni: e kettősséggel vet számot a trió ars poeticája. 
Ivánovics Tünde - ének, Fábri Géza -  koboz/ének, Lipták Dániel - hegedű

 

21.00 Etnofaun – Ágoston Béla-féle népi jazz

Ágoston Béla többek közt a Zuboly, az Agostones és az Ágoston Quartet vezetője, de zenélt már Kispálékkal vagy éppen a Folkestrában is.
Ágoston Béla sok hangszeren játszik, többek közt szaxofonon, klarinéton, kecskedudán, ütőgardonon, brácsán, steel drumon, és emellett énekel is. Formációi közt ott a Zuboly, az Agostones, a Gabona, a Zuboly Plays Jazz, a Vízöntő, ahol a jazz, az etno és a világzene keveredik egymással. 
Lázár Erika - ének, Szarvas Dávid - ének, rap ,beatbox, ütőhangszerek, Kiss Gábor - ének, dob, Mizsei Zoltán - ének, billentyűs hangszerek, Resch Béla - basszusgitár, bőgő, Ágoston Béla - ének, brácsa, duda, szaxofon, steel drum

 

 

2011. május 22., vasárnap

 

10.00 Kender  zenekar - folk
Magyar Enikő – hegedű, Tóth Antal – brácsa, Borbás Tibor – bőgő, Zombori Györgyi - ének, Tamás Áron

 

11.00 Szeleburdi meseszínház: Cini-cini Muzsika mesekoncert
A zenekar ismert gyermekdalokat, megzenésített verseket, gyermek-népdalokat játszik a gyerekek közreműködésével, 2 gitár, basszusgitár, szaxofon és zongora kísérettel. Együtt énekelnek, táncolnak közönségünkkel. A fergeteges hangulatért garanciát vállalnak!
Többek között elhangzik: Kiskece lányom, Egy kis malac, A part alatt, Sejhaj denevér, Sejhaj folyóba, Kutyatár, Virágéknál

 

12.00 Kender zenekar - folk
Magyar Enikő – hegedű, Tóth Antal – brácsa, Borbás Tibor – bőgő, Zombori Györgyi - ének, Tamás Áron

 

13.00 Tímár Sára és zenekara - folk
Az együttes autentikus magyar vonós népzenét játszik. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatóiból alakult 2009-ben a Nemzeti Vágtán való muzsikálás alkalmával, és a rendszeres tanszéki fellépések után döntöttek a további közös zenélés mellett. Muzsikálnak táncházakban, különböző formációkban vesznek részt, de zenéjüket elsősorban színpadi szórakoztató muzsikának szánják.
Tímár Sára - ének, Nyitrai Tamás - hegedű, Fekete Márton - brács, Szabó Csobán Gergő - bőgő, Enyedi Tamás - cimbalom, Csávás Attila - klarinét

 

14.30 Szeleburdi meseszínház: Bögreberci mesefája
Mende-mondák falva piciny utcájában élt a világ talán legeslegnagyobb naplopója, Bögre Berci. Egész álló nap csak feküdt az ágyában, horkolt és lustálkodott. Még arra is lusta volt, hogy a füle tövét megvakarja.
Egy szépséges tavaszi reggelen madárka szállt az ablakára és olyan szépen dalolt, hogy emberfia szebbet azóta sem hallott. Hej, Bercinek is tetszett az ének, hogyne tetszett volna! Ám abban a szempillantásban a madárka hopp… elrepült.
Na, Bercinek sem kellett több! Kipattant az ágyból, nyakába vette a tarisznyáját, s elindult megkeresni a madárkát, hogy tanítsa meg őt is ilyen szépen énekelni….
Útjáról, kalandjairól szól ez a vidám kis történet, sok-sok zenével, versikével, mondókával.

 

15.30 Kurina Kornél Jazztrio
A kanizsai gitárvirtuóz évente többször visszalátogat kedvenc városába, hogy szegedi zenésztársaival, barátaival közösen muzsikáljon. Repertoárjukon jazzsztendertek szerepelnek, amiket sajátos, kurinás megszólalásban hallhatunk.
Kurina Kornél, Hegyi Viktor, Látó Attila

 

17.00 Orthent - etno
"Célunk egy új, szokatlan, de mindenképpen emészthető zenei irányzat létrehozása. Igyekszünk kerülni a zenei egysíkúságot, giccset. Dalainkban szeretünk széles hangulati- és dinamikai skálát bejárni. Persze akadnak dalok, melyek spontán örömzenélésből születnek, ám átgondolt, utólagos alkotómunka nélkül nem kerülnek a nagyérdemű elé.”
Tímár Sára - ének, Orosz Márton - dobok, Both Lóránt - gitár, Hajnal András - basszusgitár, Majoros Gábor - gitár

 

 

18.00 Murányi Tóni Zenekara
Murányi Tóni és zenekara bebizonyította, hogy az igényes és szabatos hangszerkezelés, valamint a humoros szövegekkel párosuló - néhol lírai, néhol erõteljes - ritmusok biztos közönségsikert jelentenek. Murányi Tóni dalait fõként a szövegek teszik figyelemfelkeltõvé és könnyen megjegyezhetõvé. A többnyire szerelmi témájú sorok gyakran csapnak át kesernyés humorba, önparódiába. „Nem hiszek abban, hogy az igényesség alapból sikertelenségre van ítélve. Aki emiatt panaszkodik, az inkább magában keresse a hibát! Magam részéről, megbízok a közönség ízlésében. A jó közönség nem buta és nem vak!”
Tagok: Murányi Tóni, Orbán Ferenc, Miklós György

 


A Szegedi Hídi Vásár honlapja

Kapcsolódó rendezvények:

 

  • XVII. Szegedi Borfesztivál
    Széchenyi tér, május 13-22.

 

  • Árpád téri gasztroudvar
    Árpád tér, május 13-22.

 

  • XI. Magyar Mazsorett Bajnokság
    Árpád tér, május 13-15.

 

  • Fúvós és Big Band találkozó
    Dóm tér, május 21.

 

  • Utcazenész kavalkád
    Kárász utca, május 20-21.

 

  • Nemzetiségi Folklór Találkozó
    Dóm tér, május 22. 13.00

 

  • Világpremier - Vasari: ”Szegedi Angyali Üdvözlet
    Dóm tér, május 21. 17.00

 

  • Középkori kalandozások
    Dóm tér, 2011.05.20-22

    Programok

    2011.05.20. péntek
    17:00- után kiköltözés/táborépítés

    2011.05.21. szombat
    8:00-9:00 Gyülekezés / Megbeszélés a résztvevőkkel
    9:30-10:30 Díszes felvonulás a Dóm tértől a Széchenyi térig
    10:30-11:00 Kortörténeti előadás az avar és rusz kultúráról, ruházatról, fegyverzetről, szokásokról. Előadást tartják: Lele János, Fábos Bence.
    11:00-12:00 Íjász párbaj a keleti és nyugati íjak között
    12:00-13:00 Ebédszünet
    14:00-14:30  Kortörténeti előadás II. András királyunk koráról. Előadást tartják: Tóth Gábor, Kendrei Zsolt
    14:30-15:00 Ízisz Hastánc csoport  tánc bemutatója
    15:00-16:00 Hadi bemutató: párviadalok, csatajelenet minden csapat részvételével.
    16:15-16:55 ( Nagyszínpad )  Az Anno Domini Történelmi Hagyományőrző Egyesület Táncbemutatója és a   Sárkánykönny Dalnok Társulat koncertje.
    17:05-18:00 Beszélgetés a nézőkkel
    18:00 Nap zárása / vacsora

    Egész nap:
    gyermek programok középkori és honfoglalás kori játékokkal,
    kézműves foglalkozások, hétpróba, felszerelési tárgyak kipróbálása, patkó dobás, nyílvessző dobás, henna festés, középkori karikatúra, pónigolás.

    Kísérő látványosságok: 
    -korhű sütés nyárson, főzés bográcsban.
    -harcosaink járőröznek a hídon és a Széchenyi téren
    -tábori élet mindennapjai
    -éjszaka: korhű tábori őrség

    2011.05.22. vasárnap
    8:00-9:00 Gyülekezés / Ébredés / Megbeszélés a résztvevőkkel
    9:30-10:30 Díszes felvonulás a Dóm tértől a Széchenyi térig
    10:30-11:30 Íjászverseny keleti és nyugati íjakkal, nehezebbnél nehezebb célokra.
    11:30-12:00 Kortörténeti előadás Károly Róbert királyunkról és koráról. Előadást tartja:   Szeri Kinga
    12:00-12:45  ( Nagyszínpad ) Az Anno Domini Történelmi Hagyományőrző Egyesület Táncbemutatója és a Sárkánykönny Dalnok Társulat koncertje.
    13:00-14:00 Ebédszünet
    14:45-15:15 Kortörténeti előadás az avar és rusz kultúráról, ruházatról, fegyverzetről, szokásokról. Előadást tartják: Lele János, Fábos Bence.
    15:15-15:45 Ízisz Hastánc csoport  tánc bemutatója
    15:45-16:45 Hadi bemutató: párviadalok, csatajelenet minden csapat részvételével.
    17:05-18:00 Beszélgetés a nézőkkel
    18:00 Nap zárása / Tábor bontás.

    Egész nap: gyermek programok középkori és honfoglalás kori játékokkal,
    kézműves foglalkozások, hétpróba, felszerelési tárgyak kipróbálása, patkó dobás, nyílvessző dobás, henna festés, középkori karikatúra, pónigolás.

    Kísérő látványosságok:
    -korhű főzés bográcsban.
    -harcosaink járőröznek a hídon és a Széchenyi téren
    -tábori élet mindennapjai

    Résztvevő Csapatok:
    Berényi Zoltán, Hollószárny Lovagrend, Anno Domini THE, Sárkánykönny Dalnok Társulat, Szent Márton Hagyományőrző Egyesület, Négy Griff, Ízisz Hastánc Csoport, Sasíjászok, Hősök Kapuja Hagyományőrző Baráti Kör, Mindszenti Íjászok, Oroszlánszív Lovagrend

    Szervező: Nagy Gábor Oroszlánszív Lovagrend

     

     

 
Adomány

Kérjük, legyen segít-ségünkre Szegedet élő webkamerákon be- mutató oldalunk fenn- tartásában, fejleszté- sében adományával!

Propaganda

Online német

Szegedi és közéleti blog

retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly