Paprikafesztivál és Paprikasó 2011 élőben

Szegedi Paprikafesztivál és PaprikasóSzeptember 30-án kezdődik a szegedi Dugonics téren a nagy hagyományokat folytató Paprikafesztivál és Paprikasó. Kövesse az eseményeket élőben webkameránkkal!
Részletes program is.

 

Élő közvetítésünket 2011. szeptember 30 és október 2 között láthatta.
Egy rövid részlet belőle.

Hozzászólások az oldal alján!

 

Szegedi Paprikafesztivál – Csongrád megyei Paprikasó
programok

 

2011. szeptember 30.

 • 10:00 Szakmai Nap (Feketeház, Somogyi u. 13.)
 • 14:30 Változatos megyéink az európai Unióban kiállítás-megnyitó, díjátadó (Megyeháza, Rákóczi tér 1.)
 • 15:00 Nyitómenet lovasokkal, dobosokkal, néptáncosokkal
  (Megyeháza, Anna-kút, Széchenyi tér, Kárász utca, Dugonics tér)
 • 15:30 Ünnepélyes megnyitó
 • 16:00 Cuháré Táncműhely bemutatója
  A szegedi Cuháré Táncműhely azok közé az amatőr néptáncegyüttesek közé tartozik, melyeknek tagjai hiszik, hisszük, hogy a Kárpát-medence népi kultúrája nem csupán múzeumba való elavult, használhatatlan régi holmi, mit nosztalgiából vagy babonából nem dobunk ki, hanem egy igenis élő, erős és rendkívül értékes örökség, mely alkalmas – úgymint az elmúlt pár ezer évben, ma is – igazi, emberi közösségeket formálni, s azokat megtartani.
 • 16:30 Dallamhajtások
  Szűcs Bálint, Szűcs Szilárd és Tari Dorottya népzenei koncertje
  Az előadók a magyar népzene hagyományhű megszólaltatását tartják fontosnak, melyet fiatalos lendülettel tesznek a mai kor hallgatósága számára is élvezetessé. Műsorukban az ősi gyökerekig visszavezethető dallamokat szólaltatják meg a magyar népzene legkülönlegesebb hangszerein például kobzon, dudán, kavalon, gardonon. Előadásmódjukban megfigyelhető kifinomultságuk.
 • 17:00 Magyar Taekwondo Szövetség Válogatott Bemutatócsapatának műsora
  Sportágunk koreai eredetű, közel 2000 éves múltra visszatekintő harcművészetből alakult ki, mely napjainkra a világ egyik legnépszerűbb amatőr, olimpiai versenysportjává vált. A Világ Taekwondo Szövetség (WTF) 197 tagországában több mint 60 millióan űzik, ezt a látványos, izgalmas és nagyon gyors sportágat, mely minden tekintetben megfelel a XXI. század kihívásának.
 • 17:30 „…mert a Tisza ki szokott önteni…“
  A Hóra Színház táncestje a szegedi Nagyárvíz emlékére
  A Hóra Színház táncos estjén több műfaj találkozik egy színpadon. A vers, a próza, a néptánc és a modern tánc azon a közös nyelven szólalnak meg, amelyet ez a szomorú esemény váltott ki a költőkből, írókból és most a koreográfusokból. A magyar folklór mellett ízelítőt láthatunk majd a Szegedet segítő városok, országok táncaiból is.
 • 18.30 Kurul Dobosok koncertje
  „Zenénkkel szeretnénk elérni, hogy a közönség átélje őseink csatáinak hangulatát és mindennapi életének pillanatait. Mindezek előadására egy ősi és szent eszközt kaptunk, a zenét, és egy ősi és szent hangszert, a dobot...”
 • 19:30 Fuse zenekar koncertje
  Játékukra a könnyedség a virtuozitás jellemző. Repertoárjuk többféle stílusba enged betekintést, a latin zenei elemek olykor jazzos, improvizatív játékká fejlődnek. Előadók, akik dalait feldolgozták: Sting, Santana, Robbie Williams, Joan Osborne, Maroon 5, Tom Waits, Jason Mraz,…….
 • 20:30 Honeybeast együttes koncertje
  A rendkívül termékeny szegedi csapat zenéje leginkább az elektro rock stílusába sorolható. Koncertjeiken szívesen játszanak feldolgozásokat is kedvenceiktől, mint pl: Alanis Morisette, RedHot Chilli Peppers, Eagle Eye Cherry, Macy Gray. Honey Bee néven kezdtek együtt játszani.
 • 21:30 Csonka Ferenc és a Csalóka zenekar népzenei előadása
  Csonka Ferenc prímás 1993-ban került kapcsolatba népzenével. Erdélyi és magyarországi utazásai során ismert adatközlőktől tanulta a népi hegedülés „fortélyait”, ami mellett népzeneelméletet és előadásmódot is tanulmányozott. 2007-ben a Magyar Köztársaság elnöke megbízásából, tudományos és előadói tevékenységének elismeréseképpen szólistaként a "Népművészet Ifjú Mestere"-díjjal tüntették ki.

 

Október 1. szombat

 • 10:00 Bográcsszínház - paprikás ételek készítése válogatott szereplőkkel
 • 10:00 Térzene: …canticum novum
  A …canticum novum kamarakórus 2000-ben alakult Kovács Gábor vezetésével. A kórus tagjai a SZTE - JGYTF és a Zeneművészeti Főiskolai Kar jelenlegi és volt hallgatói. Repertoárjuk alapját a reneszánsz és barokk zene képezi, de szívesen bővítik műsorukat XX. századi mesterművekkel is.
 • 11:00 János vitéz
  A kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia bábelőadása
  “A tiszta érzésért, szép szerelméért harcoló János Vitézről szóljon az előadás, aki az árva Iluskát választja, nem a királyleányt és a felekirályságot, nem a pénzt nem a hatalmat. A népmesék ősi történetéhez, bölcsességéhez kapcsolódó forrás, Petőfi Sándor ízes nyelvezetébe öltöztetve.”
 • 12:15 Tálent Énekstúdió előadása
  A szegedi Talent Tehetségkutató Énekstúdió 12 éve dolgozik Szegeden, alkalmanként 10-15 fővel, életkoruk 10 – 18 év. A Stúdió kiemelkedő tehetségei az elmúlt időszakban sorra nyerték a városi, megyei, országos és nemzetközi énekversenyeit.
 • 13:00 Juhász zenekar népzenei koncertje
  A Juhász zenekar a vajdasági népzenei élet meghatározó szereplője. A szabadkai Népkör MMK táncegyütteseinek zenekari kíséretét biztosítják, de együttműködnek más tánccsoportokkal is. Három lemezük jelent meg.
 • 14:15 János vitéz
  A kolozsvári Keljfeljancsi Komédiás Kompánia bábelőadása
 • 15:15 Ritka Magyar Folkband koncertje
  A hagyományos magyar népzenét játszó, Korpás Éva a Tükrös Együttes szólistája nevével fémjelzett Ritka Magyar Folkband tagjai két ország (Szlovákia és Magyarország) zenészeiből állnak. A zenekar erdélyi és felvidéki népzenében mélyült el leginkább, amelynek egy részét maguk a zenészek gyűjtötték nem ritkán kalandos körülmények között eldugott falvak öreg parasztzenészeitől. Az előadás folyamán hagyományos falusi tánczene szól majd az erdélyi Mezőségről és Kalotaszegről, Székről és a Felvidékről.
 • 16:30 Úton hazafelé
  A Fonó Néptáncegyüttes előadása – kísér Patyi Zoltán és barátai
  Az üllési “FONÓ” Néptáncegyüttes 1977-ben alakult, tagjai diákok, főiskolai hallgatók és dolgozó fiatalok, akik a munkájuk mellett vállalkoznak arra, hogy megőrizzék hazájuk tánchagyományait, népük szokásait. A műsoruk az egész Kárpát medence táncait felölelve hiteles képet ad a magyarság népművészetéről. A sikeres szakmai munka elismeréseként az együttes 1983-ban és 1990-ben elnyerte a Kiváló Együttesi címet.
 • 17:30 Dodgem együttes koncertje
  A zenekar 2007 szeptemberében alakult Kaszás László vezetéséve Az együttes érdekessége, hogy csak gyerekekből (9-13 év) áll, akik teljesen élőben szólalnak meg.
 • 18:00 A mü időnkben nem így vót… A Székely Góbék humoros előadása
  A két csíkszentgyörgyi humorista vicces történetei, jelenetei a csíki székelyek életéből ihletődtek - két "székely góbé" szemszögéből mutatják be kicsiny világunkat. A humorpáros 2008-ban megnyerte a Humorfesztivált is. Ezt követően jelent meg első DVD-lemezük "A mü időnkben nem így vót" címmel, melyet a Disznóvágás öreg módra című filmjük, a Szénacsinálás, majd a Pityókaszedés követett.
 • 19:15 Miskolci Illés Emlékzenekar koncertje
  A M.I.E.Z., az Illés együttes legendás formációjának megalakulása után 40 évvel, 2005-ben jött létre Miskolcon. Az Illés zenekar 2005. augusztusában egy csíkszeredai és egy Sziget fesztiválos koncerttel végleg elköszönt a közönségtől. Ekkor vállalkoztunk arra a feladatra, hogy a magyar rock- beat zene úttörõ zenekarának szellemét a színpadon tartsuk, illetve az Illés zenekar dalait tovább népszerűsítsük a fiatal korosztály, az új nemzedék körében.
 • 20:30 Role zenekar nagykoncertje
  A jellegzetesen székely ROLE a “leg”-ek zenekara. A legsokoldalúbb, legrégebben működő, legtöbbet koncertező, legismertebb…… és egyike a legigényesebb erdélyi zenei társulatoknak. Az évek folyamán olyan alkotóműhellyé érett a zenekar, ahol az értékteremtés fontosabb bármilyen múlandó divathullámnál és ahol alapvető fontossággal bír a hagyományok ápolása, kultúránk, értékeink átmentése, tolmácsolása a mai kor embere számára. Erre kötelezi őket az életük javarészét képező Csíksomlyó, Gyimes...., de igazából egész Székelyföld szelleme.

 

Október 2. vasárnap

 • 10:00 A zene varázsa
  Gyermekkoncert a Kodályi elvek alapján a Role zenekarral
  „Zenekarunk 2007 decemberében régi álmát váltotta valóra egy olyan gyerekkoncert műsorának a színpadra állításával, amely nemcsak egyszerűen szórakoztató, hanem értékeket képvisel, követve a (népi) hagyományokat és a Kodály Zoltán féle eszmeiséget. A műsor előkészítésekor abból a Kodály-féle elméletből indultunk ki, amely szerint „nincs botfülű gyerek, mindenkit meg lehet tanítani, énekelni valamilyen szinten”. A dalokat úgy válogattuk össze, hogy a 3-4 eves kisgyerekek számára is érthetőek és főként énekelhetőek legyenek. Első sorban azt tartottuk szem előtt, hogy ne idegen inspirációs forrásokat használjunk fel, hanem saját népünk szöveg- és dallamvilágát, újból szem előtt tartva a Kodály Zoltán féle elveket, melyek szerint: “Ne csak külsőségekben legyen magyar a mi kis világunk, hanem a lelkek mélyéig, mert csak így lesz igazán a mienk. A lelkek mélye pedig különösképpen a zene országa.”
 • 11:00 A székely menyecske meg az ördög
  Népmese bábokkal FabókMancsi Bábszínháza előadásában
  Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Mesénk fonalát ördög- szállta királykisasszonyok, ördögtől kapott ördögűző képesség, igaz mátkaság, lakodalom s haj, még mik nem ékesítik!
 • 13:15 Fekete kisasszony
  A Barboncás Társulat bábjátéka Bari Károly gyűjtéséből
  Ha valaki nem ismeri a Fekete Kisasszonyt, az azért lehet, mert sötétben és szomorúságban él szegény, a világtól elzárva, és magányát csak egy kígyóval és egy kakassal oszthatja meg. De ahogy az a mesékben már lenni szokott, itt is jön valaki, hogy megszabadítsa a segítségre szorulót az átok alól.
 • 14:15 Paprikás életképek a Hasító Együttes előadásában
  A Vastagh József tanár úr szervezte Hasító Együttest sok jó énekhangú taggal adja elő a paprika feldolgozás történetét, dalokkal, táncokkal.
 • 14:30 Utasi Árpi mesél
  Árpi a vajdasági Csantavérben él. Kilenc éves kora óta foglalkozik mesemondással. Az összes vajdasági mesemondó versenyen elindult, és mindenütt hatalmas sikert aratott. 2007 decemberében a televízió nézői is megismerhették, a Csillag születik tehetségkutatót a közönség szavazata alapján ő nyerte meg.
 • 15:00 Akropolisz Táncstúdió
 • 16:00 Pomázi Zoltán a Bojtorján együttes szólistájának családi koncertje
  Ebben az előadásban ötvöződik a gyermekműsor a felnőttel. Elhangzanak a Bojtorján együttes legismertebb dalai, valamint Halász Judit klasszikusai is, valamint megszólalnak a legújabb számok melyeket csak élő koncerteken lehet hallani hiszen a kereskedelmi rádiók még nem játsszák őket.
 • 17:00 Paprikajancsi
  Bábjáték Bartha Tóni Bábszínháza előadásában
  „Ravasz és falánk fickó, szemtelen, tekintélyt nem ismer; durva, sokszor trágár humorú, de alapjában jó szívű. A szegények és elnyomottak barátja, a felsőbbség (zsandár, éjjeliőr, csendőr, ördög, boszorkány, halál) könyörtelen elpáholója.”
 • 18:00 Juniolds zenekar koncertje
  JuniOlds együttes, a retro világába kalauzolják el a közönséget zenéjükkel, feldolgozásaikkal. A klasszikus rock-tól kezdve a pörgős rock'n'roll-ig sokféle stílus szerepel zenei palettájukon.
 • 19:30 Szkítia zenekar élő nagykoncertje
  A SZKÍTIA zenekar 2004-óta a Kárpát-medencei folk-rock jellegzetes és egyedi hangzásvilágú reprezentánsa. A zenekar hosszú útkeresés után 2010-ben találta meg a legjobb felállását. Ennek eredményeként a már megszokott sodró, lendületes dallamokat újszerű és különleges hangzásvilággal ötvözik. A zenekar dalaiban egyedülállóan és izgalmas módon keveredik a folkos hangulat és a rock. Jól egészíti ki egymást a gitár a gazdag harmóniavilágból építkező billentyűs hangszerrel. A precíz dob és a basszusgitár ritmus tárháza markáns keretet ad a zenének. Mivel a zenészek ihlető forrása a magyar népzene, a dalok különleges ízét az autentikus népi hangszerek - hegedű, furulya, citera - adják. Emellett a karakteres férfi és a népiesen lágy női ének, valamint a 4 szólamú vokál biztosítják a jellegzetes és egyedi SZKÍTIA hangzást. A dalok népszerűségét és sikerét a magyar népzenében természetes pentatónia és a sokszínű népi hangszerek garantálják. A zenekar repertoárjában kizárólag saját szerzemények valamint népdal és versfeldolgozások szerepelnek.
 • 21:00 Záróprogram

A rendezvény ideje alatt folyamatosan:

 • Paprikapiac
 • Tekergőtér játszóház
 • Kádár Ferkó Fotószínháza
 • Népi fa körhinta
 • Csúzlizda
 • Kézműves játszóház
 • Logikai és ügyességi játékok
 • Sárkánytér
 • Kézművesek utcája
 • Paprikás ínyencségek, különlegességek
A szegedi Paprikafesztivált és Paprikasót a Rendezvényház Nonprofit Kft. szervezi.

Személyiségi jogok

 

Hozzászólások
Hozzáadás Keresés
Anya, csak egy van?   |2011-10-03 13:34:07
Volt egy bábelőadás vasárnap délelőtt, és a 3 éves kisfiam úgy megijedt az előadóra gumizott gülü sz emektől, hogy sírni kezdett és végül el kellett jönnünk ):
MMS   |2011-10-02 13:54:20
Hehe, az egyik szegedi paprika sátorban egy néger pasi volt az eladó :) :) :) :)
Névtelen   |2011-09-30 19:12:52
De hangulatos!!!!
Névtelen   |2011-09-30 08:16:40
Erre a jeles alkalomra igazán betemethették volna azt a munkagödröt! Alig lehet elférni.
Csillagpóni   |2011-09-29 16:28:32
Tavaly is nagyon jó gyerek programok voltak!
Névtelen   |2011-09-29 10:23:16
Apaaa, kezdődik! :) :)
Hozzászólás
Név:
Email:
 
Tárgy:
UBBKód:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
Kérem írja be a képen látható kódot!

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Adomány

Kérjük, legyen segít-ségünkre Szegedet élő webkamerákon be- mutató oldalunk fenn- tartásában, fejleszté- sében adományával!

Propaganda

Online német

Szegedi és közéleti blog

retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly
retort-scrabbly